Tuesday, October 5, 2010

BUDI vs BUDI

LAMA tak buat entry baru,  ‘macam’ hampir2 nak tutup kedai rasanya….

Dahlah beraya sakan, sampai 10 hari di Singapore-JB-KL,  belum pun habis Syawal…  hari Khamis lepas setelah 12 hari dirumah, ma diajak adik angkat ke KL lagi. 

Ma cepat2 bersetuju, walaupun kerja baru aje nak bermula selepas raya. Tapi…,  tak apelah demi seorang sahabat…

Ani, sahabat yang dah ma anggap macam adik angkat ni, sebenarnya banyak membantu menjaga dan memantau anak dara ma yang 2 orang tu, ketika ma di Mekah tahun lepas.

Bagi ma inilah masanya ma membalas budi baiknya selama ini terhadap kedua anak2 ma, apabila anaknya Che Ain pula ditimpa musibah, menderita sakit belakang akibat terjatuh  ketika zaman kanak2nya dulu.

Rupanya kesan dari kemalangan yang dah bertahun2 itu, tidak sembuh sepenuhnya dan  mengakibatkan ototnya tidak stabil. Kerana nak menjaga dan merawat anaknya yang sedang belajar di UIA itu, Ani meminta ditumpangkan dirumah anak ma SD untuk beberapa hari.

Iya begitulah…  selama ni ma selalu teringat, bilalah masanya ma boleh membalas budi baiknya terhadap ma…. tak sangka Allah ketemukan juga saat dan ketika yang sangat berharga ini bagi ma membantunya pulak…  Itupun kalau apa yang ma lakukan ini boleh jugak dinamakan budi….

Apapun, jika ia tidak seimbang dengan budinya terhadap ma, ma serah pada Allah sajalah yang membalasnya di akhirat nanti… Boleh tak gitu?!

 DSC01254

   Sempat juga kenal UIA ketika menghantar Che Ain kekampus.

 

DSC01256 Berkebetulan pulak sempena Hari Konvokesyen mereka….. Ditepi jalan pun, mereka sempat menyarung jubah.

No comments: