Monday, February 22, 2010

“… APA YANG KAK NAK BUAT?”

 

RUPA-RUPANYA dah 4 hari ma tak menulis. Jadi, maaflah kalau tulisan @ cerita @ komen2 ma tak sepantas kilat. Maklumlah menulis adalah sampingan bagi ma..

17hb Feb

SELEPAS ma dapat sedikit info tentang nama si bs tu, ma terus ke pejabat Celcom.

Walaupun ma percaya 100% info yang ma dapat, tapi ma takkan boleh dengan hanya membawa nama tersebut kepada inspektor yang handle kes ma.  Ma tak mau diasak siapa pemberi maklumat, janji ma pada diri ma sendiri, ma akan melindungi orang yang baik hati itu, dan tidak akan sama sekali menabur pasir pada periok nasinya. Allah sahajalah yang membalas budibaiknya nanti.

Jadi,tujuan ma hanyalah untuk mohon dipercepatkan maklumbalas Celcom kepada pehak berkuasa yang katanya sedang menunggu.

Kalau disegi lojiknya, apa yang payah sangat?! Di era maya ini bukankah semuanya hanya dihujung jari?!… Sekali klik dan beberapa saat semua data sudah didepan mata.. Lainlah kalau  dulu, kena cari dari rekod yang tebalnya sejengkal, diselak pulak sehelai demi sehelai…..

Apa yang ma diberitahu, kelewatannya adalah disebabkan oleh silap teknik. Okeylah  ma  diterimalah alasan tu  setelah diceritakan apa dan kenapa.  

Pegawai itu juga telah memohon berbanyak maaf pada ma, kerana tidak dapat mengesahkan nama yang telah ma peroleh itu, kerana mengikut etika pekerjaannya yang memegang rahsia pelanggan.

Tapi… kemudiannya dia bertanya:

“Kalau kak dapat orangnya pun,….. apa yang kak nak buat?”

Soalannya nampak lembut, tapi memang boleh buat ma tersentap. Eh, begitu ke?  Soalan itu seolah memperli.. @  seolah apa gunanya saya memanjang-manjangkan kes ini….  @ maaflah kalau ma tersilap tafsir… ma  terlalu sensetif  masa tu ke?

“Kalau gitu  tak apalah, encik.  Biarkan ajelah penjenayah berleluasa!  Encik…  saya nak tanya, untuk apa melindungi orang yang jahat?”

Dia boleh aja mempertahankan etika kerjanya…  Tapi, bagi ma.., ma tak kan berkompromi dengan orang yang BIADAP seperti bs!

 

18hb Feb

Petang Khamis tu anak ma si Acik yang duduk di Paka balik. Syukur Alhamdulillah.. boleh dikatakan semua anak-anak ma boleh jadi tempat mengadu, tapi selalunya  Si Acik nilah yang cepat bertindak. Sweetdarling tukang bagi idea dari jauh.

Sebenarnya dah beberapa kali Acik cuba kol bs tapi tak berjawab. Biasalah tuu… Tapi malam ni.. tah apa tuahnya dia angkat kol. Kerana dah ada info siapa  namanya  senanglah si Acik buat-buat macam kenal dia, panggil namanya nak ajak jumpa.

Loghatnya loghat Kelantan…

KETERANGAN dari panggilan pertama:  Dah dua bulan handset  kena curi. Yang curi kawan baiknya nama Fakhrol. Selama ni tpn dia dipakai oleh si Fakhrol. 2 3 hari lepas pergi minta balik no kat Celcom  dan terus buat repot polis pasal masuk panggilan maki-maki dan sms lucah kat hp dia. Kalau tak percaya boleh kol Fakhrol, tanya.

Boleh percaya ke?   Kalau Fakhrol kawan baik sendiri yang curi kenapa susah payah nak dapatkan balik no tu kat Celcom?   Kenapa nak suruh kita tanya pada Fakhrol pulak?

KETERANGAN dari panggilan kedua: Kalau tak percaya tanyalah Fakhrol, dia  pergi sama-sama buat repot.

Pulak??!!  Si pencuri ni pulak pergi sama buat repot?

Bila Acik tanya tarikh dia buat report….? 16 hb baru ni….

16hb baru ni?  Haha…Kira-kiranya beberapa hari sesudah entry no bertuah tu keluar.

Hmm… terlalu ramai yang mendail kot…

Haa, tu laaah….Tergagap-gagap minta orang percaya. Lain kali kalau nak berlakun pun hafal skrip elok-elok…  

Apa pun, terima kasih banyak ma ucapkan pada ramai yang telah menolong….

2 comments:

Dee said...

geleng pala ngan statement polis..dhlah gaji naik..keje tetap x mau buat..budak tu mmg patut kena penamparlah ma..mcm yg sweetdarling suggest aritu..pembohong nk mampus..mtk copy police report dia ma..baru best tgk dia terketar2 nk jwb..hahaha..

sWeEtDaRLinG said...

tu lah, suruh lempang jer tak payah banyak cakap.. kalau betul kawan dia yang buat perangai tu, suh dia ler lempang balik kawan dia tu sebagai ganti..