Friday, November 26, 2010

MINAT JUGA DRAMA TEATER….

 

BILA menyebut  hal teater… kalau dulu2 disebut  Pementasan Drama… tak dapat nak dinafi, memang ma sangat2 meminatinya… Apa lagi kalau dapat menontonnya bersama2 dengan orang yang sama2 sehati sejiwa dan sefahaman dengan kita.

Tak semestinya dengan suami… dengan kawan2 yang sealiran pun okey jugaaaak sebenarnya….

Seingat2 ma… pementasan drama @ teater yang pertama yang ma tonton ialah KACIP PUAKA.  Yang mana salah seorang pelakunnya  ialah Allahyarham M.Osman,  (penyanyi 60an pop yeh2) bapa kepada Pengarah Aziz M.Osman.  Masa tu… umur ma  sekitar 7 @ 8 tahun, begitulah… Ingat2 lupa…

Ma menjadi teringin nak mengikut kakak sulong ma (Kak Melah)  pergi menontonnya. Oleh kerana kakak ma tu dikawal oleh nenek …. nak memujuk untuk mendapatkan pelepasan bukannya  mudah, maklum orang tua daulu2… hehehe..

Terpaksalah dia promo sikit pada nenek ma. Dikatanya dalam cerita tu ada orang yang akan dikacip kepalanya….

Bayangkan, dahlah pelaku2nya orang2 hidup (maksudnya bukan wayang gambar) macamana agaknya  kepalanya  nak  dikacip?  Tak ke teruja ma nak ikut melihatnya?! Nak sangat tengok,  macamana jadinya pelakun tu, jangan2 putus kepalanya….  Hahahah…

Promo punya promo maka dapatlah pelepasan dari nenek.  Sibbaiklah nenek tak teruja nak ikut sama!  Maka pergilah kami bertiga bersama2 dengan Kak Peah, kakak yang no 2 tu, sekali…

Sapa  yang bawak kami tau? Sudah tentu orang yang memperkenalkan kami kepada persembahan seni tu… Dia ialah Ramli Ismail….  ~ ayah pada Rusdi Ramli, yang dulu masa bujangnya menjadi anak angkat ibu ma ketika di Singapura …. Dan kerana dia pernah membawa Allahyarham M.Osman bertandang kerumah ma, disitulah ma mengenali M.Osman sebagai pelakunnya.

 

Cuma kenal bapaknya aje…..

Komen ‘kefahaman’ pertama ma bagaimana pementasan itu dilakukan selepas menontonnya….

~Ada orang yang berlakun  mati kononnya, terlentang diatas pentas… tapi dadanya masih bergerak2  kerana tak dapat menahan nafasnya dengan betul…! Dan… rupa2nya ketika kacip itu jatuh keleher orang yang dihukum, tiba2  lampu digelapkan….!

Selepas tu, setelah dewasa (anakdaralah!) ma dah pandai pergi  menontonnya bersama kawan2 rapat yang sama minat… sebuah  Pementasan Drama Cina  yang diataptasi ke bahasa Melayu berjudul Ribut lakunan Rubiah Suparman dan Aziz Singah. Drama ni sangat menarik bagi ma…. Ketika itu Rubiah baru berjinak2 dengan lakunan.   Ayu sangat  melihat dia memakai baju cina dengan rambut  bertocang dua, sesuai sangat dengan rupa dan  watak seorang  gadis Cina. 

Kemudian selepas tu ma cuba pulak mempengaruhi abang ma, abang Kamal, nak jadikan teman sebenarnyamaklumlah pementasan biasanya sebelah malam… Kami pun pergilah menontonnya bersama2.  Drama dari Jepun, juga diadaptasi ke bahasa Melayu berjudul Rashomon.

Tak dapat nak dilupakan, balik dari menonton ma kena kondem dengan abang, sebab tertidur dalam panggung.   Sebab ma tak minat cerita ‘geng samurai’ gitu.  Dan pementasanya pulak banyak sangat dalam suasana yang gelap. Hahahaha….

Tak puas melihat orang berlakun, ma  sendiri terigin pulak nak berlakun teater, kononnya….  Ma mendaftar diri sebagai ahli Kelab Panggung Negara, nak cuba berlakun pulak!  Kehkehleh… jangan gelak!

Kelab Panggung Negara ketika itu  dipimpin oleh Allahyarham Salim Bachik, ayah kepada Haron Salim Bachik. Dan kebetulan ketika ma masuk tu, kelab sedang nak buat pementasan bulanannya, drama berjudul Bilik 13. Drama penyiasatan.  Ma pun terus terpilih.

Walaupun ma rasa berat hati kerana terlalu baru, tapi dah memang  ma tak pandai nak berdalih atau menolak… maka jadilah pelakun sekali seumur hidup!

Sesungguhnya itulah drama pertama dan terakhir ma!  Ma rasa sangat malu untuk meneruskan minat dalam bidang ni, dan dapat merasa sendiri kejanggalan, dan tak sesuainya  ma dalam bidang ini. 

Tapi kata orang, disaat kita nak melepaskan sesuatu mesti ada sesuatu yang lebih menarik pulak yang datang, betul tak?

Ma diberi sebuah skrip  drama percintaan yang hebat hasil penulis tersohor dari Indonesia berjudul Awal dan Mira – Ceritanya memang best!

Ma berterus terang memberi alasan, bahawa lakunan bukanlah bidang ma.  ~Ketika itu ma giat menulis skrip drama radio. 

Apa pengajaran yang ma dapat ialah…dalam bidang lakunan ni bakat  sikit2 tu memang kena  ada…. Tak pandai berlakun, atau kaku tak menjadi masaalah… asal minat dan sedia ditunjuk ajar. 

Memang pun  apabila ditimbal balik yang  banyak ada dalam diri  ma hanyalah minat.  Sedangkan bakat tersangat kurang! Maka jadi peminat aja,  cukuplah…! 

 

Agak2nya kalau ma terus berlakun, Norlia Ghani boleh cari makan tak? Hehehe…

4 comments:

sW33tDaRLinG said...

ecehhh pecah rahsia... mana tumpah kuah kalau tak ke nasi...

tapi mak kalah laa... orang dah berlakon 2x!!

1 drama, 1 filem... jgn main2 tauu!

Kamariah Awang said...

Manalah tau.... tak pernah promote pun?!

Dee said...

bila kala lak anak ma si amy tu berlakon..hahaha..

dia pestime tgk teater pun ma tyalah sapa yg ajak..kehkehkeh..

next time ma turun kl..kita gi tgk teater sama2 eh..dee minat sgt..dulu nk cebur bidang teater..xpun main gamelan..arwah abah larang..terus terkubur..hehehe..

sw33tdarling.com said...

jom natrah!!