Wednesday, April 7, 2010

EKSLUSIF DARI TATANG!

 Foto000 Inilah Tatang, pemandu pelancung kami ketika kami di Jakarta sampai ke Bandung hari tu. Tatang adalah adik ipar kepada Yanti.

Kata sajalah kemana kami nak pergi dah tentu dia menurut!  Tapi istimewanya si Tatang ini, dia tak tidur  dihotel  yang kami    inap, maupun dirumah Yanti sendiri selama bersama2 kami,  walaupun dia sendiri beripar duai dengan mereka.

Dia tidur didalam van! Kerana amanahnya, dia tak akan meningggalkan van yang kami sewa. Takut dicuri orang katanya! Kesian kan?

Ketika menyedari van itu bermasaalah mungkin kerana naik ke Gunung Tangkuban Perahu yang tinggi gamaknya..  dia menarik diri dengan memohon maaf yang sebesar-besarnya kerana terpaksa balik ke Sumedang. Bimbang van tak mampu membawa kami pulang ke Jakarta.

Memang betul pun! Van tersebut betul2 sangkut ditempat dimana kejadian lori terbalik seperti mana didalam pic hari tu.

  bandung 014 (2)  Sekadar untuk ingatan.

Mujur benarlah Tatang menyedarinya awal… Jika tidak tak tau apa nak kata, dah tentu  perjalanan pulang kami ke Jakarta terkandas… Alamat tertinggal flightlah kami…. Aduhaiiii…! Syukur…Alhamdulillah!

 

 

Foto000(1) Ini isteri dan anak2 Tatang. Nama isteri Tatang, Lili Supriatna. Sedap  namanya! Dan yang handsome tu, dah semestilah anak bujangnya.

 

 Rumah saya Eklusif dari Tatang!

Inilah rumah bapak Yanti…. Comel kan? Disebelah kanannya sawah padi, dibelakangnya ada kolam ternak ikan air tawar… Memang sejuk mata memandang.

Memang kami terlupa betul nak snap pic rumahnya.. Jadi ma pohon jasa baik Tatang untuk  snap dan mengirimkan melalui mms. Terima kasih yang sebesar2nya buat Tatang yang baik hati!

 

Foto005(1) Penghuninya setia rumah ini! Bapak Yanti…. Buat sementara ni hanya beliaulah seorang yang tinggal dirumah ni. Beliau merupakan  seorang bekas kadhi dan juga aktivis masyarakat dikampungnya.

Ibu Yanti lebih banyak di rumah adik Yanti si Kurnia di Sukabumi…, kerana menjalani rawatan. Ketika ibu bersama2     menemani  kami dimana saja kami  berada, kami sentiasa bimbangkan kesehatanya kalau2 tak mengizinkan…

Tapi ibu benar2 bersemangat… tak kelihatan sedikit pun seperti orang yang sedang  mengalami penyakit .  Begitu cerianya dia meraikan kami.. Terima kasih, bu… 

Marilah sama2 kita memanjatkan doa  semoga kesehatannya cepat sembuh seperti sediakala dan dapat menjalani kehidupan disamping suami tercinta di bumi Sumedang!….. Amiiiin…!

4 comments:

Kurnia said...

Ralat sedikit Ma...
Istrinya Tatang itu namanya Trisni
Lili Supriatna itu nama Bapa
Trima kasih Ma...

Kamariah said...
This comment has been removed by the author.
Kamariah said...

Ooo maaf yer Kurnia. Ketika beliau mengirimkan sms diperkenalkan namanya Lili Supriatna. Agak gawat sedikit kerna Tatang juga menggunakan hp yang sama.. Mati2 ma sangkakan Trisni... Kirim salam Bapak.. dan maaf sekali lagi

~roslinda~ said...

dr0p by...;)